Področja uporabe

Da bo posedanje na terasah in balkonih v prihodnjih letih res pravi užitek, je sedaj poleg posedanja pravi čas, da poskrbimo za pravilno zaščito, ki je lahko hkrati tudi estetska rešitev, poudarjajo v podjetju K-TES, kjer ponujajo moderne hidroizolacijske rešitve, ki ne zahtevajo rušenja.
Hidroizolacija deluje kot neprepustna membrana, ki ščiti objekte in konstrukcije pred zunanjimi vremenskimi vplivi, in o njej smo se pogovarjali s strokovnjaki tega področja, predstavniki podjetja K-TES d.o.o., ki se s poliuretanskimi hidroizolacijami ukvarja že 15 let.

Prenesite si datoteko

Balkonom in terasam je treba nameniti še posebno pozornost glede hidroizolacije, saj so bolj izpostavljeni. Je pa v zadnjih letih arhitektura novogradenj bolj razgibana in zato zahtevnejša tudi za izvedbo hidroizolacij. A tudi to ni prevelik izziv za hladne, enokomponentne hidroizolacijske premaze, ki zaradi svoje enovitosti dajejo popolno zaščito. Ker se odlično sprijemajo na različne podlage oz. materiale, jih lahko nanašamo praktično povsod, le da je smiselno, da je podlaga čvrsta.
Na balkonih in terasah je največkrat uporabljena transparentna hidroizolacija, ki ohranja obstoječ videz. Ta je tudi najbolj enostavna za morebitno samostojno izvedbo. Nanaša se s čopiči oz. valjčki. Možna pa je tudi izvedba v barvi po lastnem izboru.
Za nadstreške in ravne strehe se uporablja drug tip poliuretanske hidroizolacije, ki je na voljo v sivi barvi, pri čemer jih po navadi okrepimo z vmesnim slojem armaturne tkanine. Poudarimo lahko, da se to nanaša tudi na lesene podlage, kot so osb plošče in podobno. Poseben tip poliuretanske hidroizolacije imamo tudi za lesene objekte, ki potrebujejo še posebej elastično zaščito.

PREPREČIMO ZAMAKANJE

Preden se lotimo hidroizolacije, se je najbolje posvetovati s strokovnjakom, saj je treba vsak primer obravnavati individualno, glede na to, iz katerega materiala je obstoječa podlaga, v kakšnem stanju je in kakšen videz želimo pridobiti, ter seveda, za kakšen namen se površina uporablja. Žal ugotavljamo, da se stranke izogibajo sanacije, ker se bojijo rušenja, s tem pa si povečujejo stroške, saj vsaka zima za sabo pusti svoje sledi, če ni pravilne zaščite. »Ob neprimerni ali dotrajani hidroizolaciji, ali če te sploh ni, se na objektu povečuje škoda. Omet balkona popušča, se lušči, ploščice terase odstopajo, ob nalivih voda pronica celo izza zidov v notranjost objekta, bivalnih prostorov, poškoduje notranji omet, talne obloge – parket, v kopalnicah, kleteh in tudi bivalnih prostorih se pojavi plesen,« razlaga naš sogovornik in dodaja, da so trenutne vremenske razmere ugodne z vidika tako hitrega sušenja hidroizolacijskih materialov kot tudi suhosti površin, ki jih želimo zaščiti pred vlago. »Večina ljudi nas pokliče jeseni, ko se že pokažejo znaki težav zaradi slabe hidroizolacije. A takrat je dosti težje izvesti sanacijo prav zaradi vremena, zato jo toplo priporočamo že zdaj.« S pravim izborom sanacije, ki je izvedena pravočasno, smo namreč lahko spet dolgo brez tovrstnih skrbi.

NOVODOBNI MATERIALI SO BOLJŠI

Brez dvoma je najboljša rešitev, da za kakovostno hidroizolacijo poskrbimo že pri gradnji hiše. K sreči pa nam sodobni materiali dopuščajo tudi poznejšo izvedbo, največkrat kar čez obstoječo podlago, in to brez rušenja. »Poliuretanska hidroizolacija je hladen premaz v gostem tekočem stanju, ki ga nanašamo z valjčkom in čopičem. V primerjavi z drugimi materiali za hidroizoliranje je ta zelo elastičen in odporen proti velikim temperaturnim nihanjem, kot jih imamo v Sloveniji. Omogoča celo, da nanj nanesemo vroč asfalt.« Prednost hidroizolacije s poliuretanskimi premazi je zelo dolga uporabnost – proizvajalec namreč s certifikatom CE potrjuje minimalen čas uporabe sistema na osončenih površinah približno 25 let.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.