Področja uporabe

Ključen del vsakega balkona predstavlja poleg njegove funkcionalnosti v smislu širjenja bivalnega prostora na zunanje površine pravilno izbrana in ustrezno izvedena hidroizolacija. Slednja preprečuje zamakanje in vdor vode v objekt ter njegovo posledično propadanje, ki ga spremlja zniževanje bivalne kakovosti. Balkoni so večinoma prekriti s keramično ali kamniti oblogo, ki je z zgornje strani medsebojno zatesnjena s fugirno maso. Ta začne zaradi staranja in vplivov različnih vremenskih obdobji, kjer gre za velik razpon med poletno visokimi in zimsko nizkimi temperaturami ter obdobja močnega deževja in recimo zmrzali, propadati. V začetni fazi se v materialih pojavijo skoraj nevidno majhne lasaste razpoke, ki se nato povečujejo. To je najbolj opazno in »aktivno« v zimskem obdobju, ko začne v vdolbinah in razpokah zmrzovati voda. Led, ki ima večjo prostornino od vode, počasi, a zanesljivo povečuje poškodbe, povzroči izpadanje fug in deformira površino do stanja, ko začne voda vdirati v objekt.

 

ENOSTAVNO IN BREZ RUŠENJA

Tovrstna stanja kličejo po sanaciji nastale škode, ki lahko privede do še večjih poškodb in nadaljnjega propadanja objekta. Glede na stanje izbiramo večinoma med sanacijo balkona z odstranitvijo njegove površinske obloge ali cenejšo ter večinoma bolj ugodno rešitvijo z uporabo modernih tehnologij hidroizoliranja s transparentnim ali barvnim izolacijskim premazom, ki preprečujejo nadaljnje vdiranje vlage v podlago. S tem pristopom odpade drago rušenje in razbijanje, saj so tovrstni posegi zelo enostavni - izvajamo jih lahko v lastni režiji. Premaz se nanaša na površino s čopičem ali valjčkom. Zelo enostavna je celo izvedba izolacije detajlov, kot so odkapi, čelo balkona, ograjni stebrički, zaključki na oknih in vratih.

Vse to kliče po izbiri izjemno kakovostnega in na staranje odpornega poliuretanskega hidroizolacijskega materiala, ki ohranja dolga leta strukturno stabilnost in elastičnost. V nasprotnem primeru pride v izolacijski strukturi pod vplivom temperaturnih in mehanskih obremenitev do razpok, ki se začnejo povečevati, kar pripelje do vdora vlage v objekt. Pri izvedbi izolacije je treba nameniti posebno pozornost še morebitnemu tesnjenju različnih obrob, kot so kovinske, bakrene ali aluminijaste. Na teh prihaja pogosto do vdora vode in vlage. Izolacija stičnih robov mora biti zato izdelana iz elastičnih in kompaktnih materialov. Podoben način izolacije uporabljamo pri reševanje detajlov, kot so ograjni stebrički ali preboji, recimo cevi za klimatske naprave.

Zelo pogosto težavo številnih balkonov, kjer prednjačijo tisti na starejših objektih, predstavlja popolno pomanjkanje hidroizolacije, ki ga lahko spremlja premajhen naklon površine. Kritična mesta predstavljajo še slabo obdelani stiki in dilatacije. Pri kamnitih oblogah zna biti problematična naravna vpojnost in poroznost kamna. Marsikje naletimo na pomanjkljivo ali slabo toplotno izolacijo balkona, zaradi katere se v objektu pojavlja kondenz. V teh primerih se srečujemo z zamakanjem v območju celotnega betonskega estriha, ki začne odstopati. Vlaga povzroči še odstopanje in odpadanje ometa ter razslojevanje fasade s spodnje ali čelne strani. Sanacije se lahko v tem primeru lotimo na več načinov, kjer predstavlja večinoma najboljšo rešitev odločitev za uporabo poliuretanskih premazov.

S ploščicami ali kamnom obložene balkone uporabimo transparentni poliuretanski premaz HYDROGLASS z debelino milimeter do dva. Ta na površini ustvari prozoren film, po katerem voda enostavno spolzi in ne vdira v fuge in razpoke. Izvedba je primerna tudi za domače mojstre, saj je premaz samorazliven, enokomponenten. od orodja se potrebuje le valjček, čopič. Če smo se naveličali starih ploščic, ki so poleg tega nekoliko razpokane, se lahko odločimo za barvni hidroizolacijski premaz, v katerega posujemo dekorativne lističe. Takšna sanacija je čista, nič prašna ali umazana in končana v največ nekaj dneh.

NOVODOBNI MATERIALI ZMOREJO VEČ

Klasična sanacija balkona z razbijanjem je namreč zelo draga in zahtevna, saj gre za večji gradbeni poseg z rušenjem. Če na balkonu zamaka, podlaga pa je v dobrem stanju, je odločitev za hidroizolacijo s pomočjo poliuretanskih premazov v tekočem stanju primernejša. Ti so v primerjavi z drugimi materiali zelo elastični in odporni, kar velja pri visokih ter nizkih temperaturah in ob velikem temperaturnem nihanju. Poliuretanski premaz HYDROFLEX se izvrstno obnaša v temperaturnem območju vse od - 40 do + 80 stopinj Celzija, kjer ne izgublja elastičnosti. Moderni premazi prenesejo in ohranjajo mehanske lastnosti celo pri temperaturah do 200 stopinj Celzija. Ker gre za hladen premaz, lahko z njim brez težav in zelo dobro izdelujemo vse detajle in kritična mesta – naj gre za spajanje fasade in lesa, keramike, stekla, opeke, granita, granitogreza ali denimo marmorja. V premaz se lahko na kritičnih mestih vtisne še armaturna mrežica, ki okrepi strukturo. Na zadnji sloj poliuretanskega premaza, ki ga nadgradimo z nasutjem drobnega kremenčevega pesek pa brez zadržkov vgrajujemo z elastičnimi lepili keramične ploščice ali kamnite talne obloge.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.