Področja uporabe

Gradnja ali obnova kopalnice predstavljata velik izziv, saj gre za intimen prostor, v katerem se dan začne in za marsikoga končuje. Pri načrtovanju in oblikovanju tovrstnih prostorov posvečamo veliko pozornost estetiki in praktičnim vidikom, saj gre za okolje, ki ni namenjeno le osebni higieni. Rešitev je veliko. Med njimi že nekaj časa izstopajo epoksi finalni premazi za toaletne in straniščne prostore, ki predstavljajo po številnih plateh boljšo rešitev, kot jo ponujajo keramične ploščice s fugami. Za povrh je barvni spekter pri epoksi premazih tako rekoč brezmejen, njihovo strukturo pa lahko dekoriramo z različnimi pigmenti ali barvnimi lističi.

NOVODOBNI MATERIALI ZMOREJO VEČ

Namesto keramičnih oblog manjšega ali večjega formata ter fug, ki predstavljajo pogosto »gojišče« različnih plesni in bakterij ter hkrati vir morebitnih neprijetnih vonjav zaradi urina, predstavlja za marsikoga lepšo in kakovostnejšo rešitev preplastitev kopalniških in straniščnih površin z epoksi premazom. Tovrstna obdelava površine je lahko po stenskih površinah gladka in na talnih zaradi steklenega posipa rahlo zrnata, kar zmanjšuje možnost zdrsa. Vse to pomeni, da je lahko kopalnica izdelana s stenskimi površinami brez keramičnih oblog, ki jih v celoti nadomešča epoksi premaz željene barve. Tovrsten postopek je v primerjavi s polaganjem keramike in izdelavo fug časovno hitrejši, veliko čistejši in pogosto cenejši.

V primeru, da nam izbran barvni odtenek ali dekorativna tehnika na stenski površini ni več po godu, jo kasneje enostavno prebarvamo. Za povrh so morebitna sanacijska dela in prenove inštalacij v primeru odločitve za epoksi tlak enostavnejša in cenejša. Epoksi premazi so zaradi nanašanja v hladnem stanju zelo primerni za izvedbo brez rušenja v kolikor je podlaga čvrsta in primerna za nadgradnjo. Zelo pogosto jih uporabljamo zaradi higienskih razlogov in lažjega vzdrževanja čistoče v primeru izdelave sanitarnih prostorov v bolnicah, domovih za starejše občane in recimo industrijskih ali trgovskih objektih.

Pri izdelavi kopalnic z epoksi premazi moramo biti pazljivi na pravilen izbor premaza, ustrezno pripravo površin ter dobro hidroizolacijo talne površine. Ta mora biti izvedena tako, da prepreči vdor vode, ki se nabira med prhanjem na stenskih površinah. Podobno velja pri odločitvah za izvedbo prhe brez običajne kadi, kjer se v tla vgradi kanaleta za odvod vode. V vseh teh primerih se najbolj pogosto poslužujemo hidroizolacije po sistemu tekoče membrane HYDROFLEX, ki predstavlja izvrstno odločitev. Pri hidroizolaciji tal v kopalnicah in toaletnih prostorih je treba namreč upoštevati, da prihaja v tleh, ki so pogosto opremljena s talnim gretjem, do večjih toplotnih obremenitev. Vse to pa vpliva na dolgoročno obstojnost izolacije. Pred začetkom del moramo poskrbeti še za ustrezno temperaturo in vlažnost, ki predstavlja predpogoj za kakovostno sušenje epoksi premaza in njegovo dolgoletno trpežnost.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.