Področja uporabe

Zaključni sloj tal, na katerega vgradimo keramično oblogo, lesen pod, tapison ali denimo tlak iz epoksi preliva, predstavlja v večini primerov mokri ali suhi estrih. Med prednosti mokrih estrihov velja šteti enakomerno kakovost zaradi strojnega mešanja in ugodno ceno. Pri suhih estrih pa hitrost sušenja, kar omogoča hitro finalizacijo objekta in njegov začetek uporabe. Pri izdelavi tlakov moramo pred odločitvijo za mokri ali suhi estrih poskrbeti še za ustrezno izolacijo.

PODLAGA MORA BITI ČVRSTA IN KOMPAKTNA

Izdelava tlakov se začne s kakovostno pripravo betonske plošče. Pomembno je, da je plošča pred polaganjem estriha presušena in čista. Ustrezna predpriprava tal predstavlja jamstvo za dolgo življenjsko dobo. Še preden se izdelava estrihov začne, je potrebno na betonsko ploščo položiti izolacijo, naj gre za toplotni, zvočni ali hidroizolacijski material. Prvo fazo izdelava tlakov predstavlja ustrezna hidroizolacija, ki bo preprečevala kapilarni dvig vlage v prostoru. Sledi izvedba toplotne izolacije, za katee izveremo večinoma stiropor. Njegovo debelino določimo glede na tehnične karakteristike objekta.

Dela se nadaljujejo večinoma s polaganjem mokrega estriha, ki zahteva le fino niveliranje –izvajamo ga ročno ali strojno. Za mokro izvedbo estriha se odločamo predvsem v primeru večjih površin in prostorov s talnim ogrevanjem. Mokri estrih zelo dobro prevajajo toploto in omogočajo popolno oblivanje vseh napeljav. Odlikuje jih visoka tlačna in upogibna trdnost. Mokri estrihi se med sušenjem ne krčijo, kar pomeni, da ne nastajajo na njih neravnine. Slabšo lastnost mokrih estrihov predstavlja dolga doba njihovega sušenja, kjer se centimeter estriha posuši v povprečno sedmih dneh.

Mokre estrihe polagamo zato predvsem poleti oziroma pri višjih temperaturah. Pozno jeseni ter marca in aprila se lahko zaradi nižjih temperatur in večje vlage v zraku sušijo več kot dva meseca. Zimski meseci so zaradi nevarnosti zmrzali neprimerni za njihovo izdelavo. Vlago v estrihih pogosto zmanjšujemo s prisilnim sušenjem, kar dvigne stroške, a omogoča hitrejše nadaljevanje zaključnih del. V primeru želje po hitrejšem sušenju lahko posežemo po hitro sušečih mokrih estrihih. Obloge lahko v tem primeru polagamo že po nekaj dneh ali urah. Namesto navadnega cementnega veziva se v tem primeru uporabi hitrovezno, ki opazno dvigne ceno izvedbe. Tretjo možnost predstavljajo samorazlivni estrihi v obliki že pripravljene mešanice. Z dodajanjem vode jih vgrajujemo v tekočem stanju. Mešanica se samodejno razlije na primerno višino.

V vseh primerih je treba estrih ločiti od sten, stebrov in drugih navpičnih gradbenih elementov. Da bi preprečili nastanek nekontroliranih razpok, je treba glede na obliko in debelino estriha izdelati na položenem estrihu ustrezne dilatacije. V zaključni fazi igra zelo pomembno vlogo še ustrezna končna zgladitev estriha. Z njo poskrbimo, da je površina ravna in brez neravnin, ki bi povzročale težave pri polaganju zaključne talne obloge in vgradnji pohištvenih elementov.

V določenih primerih posežemo po suhih estrihi, ki predstavljajo primerno podlago za skoraj vse vrste talnih oblog. Pri njihovi izdelavi se ne izloča v prostor dodatna vlaga. Dela potekajo hitro, polaganje zaključne talne obloge lahko steče že naslednji dan. Njihovo največjo prednost v primerjavi z mokrimi estrihi predstavlja nizka masa, zaradi katere so primerni za izvedbo na starih medetažnih lesenih konstrukcijah. V tem primeru poteka izvedba z lahkim izravnalnim nasutjem in montažo pohod¬nih cementno-vlaknenih plošč. So pa suhi estrih v primerjavi z mokrimi dražji. Za njih se odločamo predvsem v primeru izdelave in sanacije tlakov na manjših površinah in pri zahtevi po hitrem zaključku del. Pri novogradnji se temu primerno srečujemo predvsem z mokrimi estrihi.

Za več informacij o tehničnih in sistemskih rešitvah ter uporabljenih materialih nas kontaktirajne na 059 09 14 10, 051 42 57 58 oziroma pišite na info@k-tes.si ali izpolnite spodnji kontaktni obrazec.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.