Področja uporabe

Odprava težav zaradi pomanjkljive, slabo izvedene ali dotrajane hidroizolacije, ki privede do vdora vlage prek terase ali balkona v objekt, lahko poteka na različne načine. Najbolj radikalno rešitev predstavlja sanacija z rušitvijo in novogradnjo, do česar pride večinoma le pri dotrajanih objektih. Bolj pogosto se srečujemo z manj zahtevnimi posegi, med katerimi lahko številne izvedemo v lastni režiji. Odločitev za kakovostne materiale, s katerimi ravnamo samostojno in brez zahtevnih predpriprav ali dragih pripomočkov, predstavljata pri tem osnovni apostolat dobro izvedenih del.

TUDI SAMOIZVEDBA JE MOGOČA

Do zamakanja prek balkonov in teras prihaja predvsem zaradi dotrajanih izolacijskih materialov, nepravilno izvedene hidroizolacije, slabe izbire materialov ali neustreznega projektiranja objekta, kar posledično lahko predstavlja visoke stroške sanacije. Izvedba za vodo in vlago neprepustne izolacijske plasti predstavlja zato ključen element vsakega balkona ali terase. Kakovostna hidroizolacija ščiti notranjost objekta pred vdorom vode in vlage ter zagotavlja osnovo dobrega bivalnega počutja. Žal predstavljajo kljub slednjemu številni balkoni in terase dele objektov, na katerih prihaja do vdora vode in vlage, ki povzročata številne nevšečnosti  - naj gre za nastanek stenske plesni ali gnitje konstrukcijskih materialov. Tovrstne zagate lahko pogosto rešimo samostojno brez velikih stroškov.

Podjetje K-TES ponuja s tem namenom številne sistemske rešitve za hidroizolacijo objekta, kjer predstavljajo v primeru dobro ohranjenih talnih površin prvo izbiro pohodni transparentni, barvni in dekorativni hidroizolacijski premazi. Njihova izvedba je enostavna, hitra in ekonomsko ugodna, saj jo lahko v celoti izvedemo sami. Površine, ki jih večinoma prekrivajo keramične ploščice, marmor, granit ali drug kamen, zaščitimo v tem primeru s tanko plastjo transparentnega HYDROGLASS premaza. Ta je UV odporen, vremensko izjemno obstojen, pohoden in ohrani izgled podlage. S tovrstnim pristopom odpade potreba po rušenju in dragih ter zahtevnih postopkih, saj poteka nanašanje premaza s čopičem ali valjčkom.

Barvni in dekorativni premazi nadgrajujejo omenjeno v smislu izbire željenega barvnega odtenka ali vzorca, ki ga lahko ustvarimo s pomočjo različnih dekorativnih lističev. Pri finalizaciji ali sanaciji balkonskih in terasnih površin lahko izdelamo končni sloj še iz dekorativnih peskov, kot sta marmor in granit. Takšna površina je v smislu mehanske zaščite močnejša, ponuja boljši oprijem in je bolj odporna na zmrzal. Oblika vzorcev, ki jih tvorijo dekorativni peski različnih oblik in velikosti, je glede kreativnosti brezmejna.

POZOR DETAJLI!

Vse to nadgrajujejo specialne rešitve za reševanje zahtevnih detajlov. Med slednjimi se na balkonih in terasah pogosto srečujemo z vdori vlage in vode prek stičnih točk med materiali. Gre predvsem za materiale z različnimi koeficienti raztezanja glede na temperaturo okolice, kar privede s časom do razpok in trganja izolacijskega sredstva. Najbolj pogosto se to dogaja na stikih med kovino (pločevina iz jekla, bakra ali aluminija) in betonom, kar kliče po sanaciji ali dodatni zaščiti izpostavljenih točk. Takšne predele lahko tesnimo s trajnoelastičnimi poliuretanskimi kiti ali pa jih v primeru bolj trajne rešitve zaščitimo z armirno mrežico HYDROTEX, ki jo utrdimo z zalivanjem ali utopitvijo v poliuretanski izolacijski premaz. Tovrsten postopek zahteva za odtenek več spretnosti in znanja, a je povsem izvedljiv v lastni režiji.

Poleg zgoraj opisanih premazov poznamo poliuretanske premaze, ki se nanašajo pod končnimi talnimi oblogami, neposredno pod keramičnimi ploščicami, lesenimi terasami, estrihi in toplotnimi izolacijami. V tem primeru je treba pred posegom odstraniti staro talno keramiko oziroma drugo obliko finalnega sloja. Sledi natančen pregled površine, iz katere moramo odstraniti krušljive ali napokane dele podlage in nastale »škrbine« površinsko zaliti s sanacijskimi maltami. Zelo ključna je pravilna izvedba naklonov in odkapov, saj mora voda odtekati iz balkona ali terase, ne pa zastajati. Pozornost velja nameniti še čelu balkona, namestitvi ograjnih stebričkov ter površinam okoli panoramskih ter drugih oken in vrat. Površina mora biti pred nanašanjem izolacijskega sredstva čista (brezprašna) in suha. Pred začetkom del moramo zaščititi bližnje površine s PVC folijo in zaščitnimi trakovi, s katerimi preprečimo mazanje oken, vrat, ograje in fasade.

S tovrstnimi sanacijami se srečujemo pri slabi gradnji, nezadostni hidroizolaciji, neenakomernem posedanju objekta in s tem povezanim pojavom konstrukcijskih razpok. Vse te vplive pospešujejo še vremenski in mehanski vplivi, kar se odraža z nastankom razpok, odrgnin in drugih poškodb, zaradi katerih popusti hidroizolacijska zaščita. V tem primeru izberemo večinoma zelo kakovostne in cenovno ugodne poliuretanske tekoče membranske premaze, kot je sistem HYDROFLEX. Ta ustvari brezšivno, zelo prožno in povsem vodotesno površinsko membrano. HYDROFLEX je temperaturno obstojen v območju od -30 do +80 stopinj Celzija. Strjuje se z zračno vlago in tvori po nanosu zelo elastično brezšivno membrano, ki učinkovito diha s podlago in prekriva razpoke. Nanašanje premaza je enostavno, saj ga izvajamo z valjčkom ali čopičem.

V vseh primerih mora izolacijsko sredstvo kljubovati visokim temperaturnim nihanjem, biti odporno na ultravijolično sevanje, kisel dež ter različne tipe mehanskih obremenitev, kar pomeni, da kljub staranju ohranja časovno stabilnost in elastičnost. Hidroizolacijska plast lahko le na takšen način prenaša mikro raztezanje objekta, do katerega prihaja zaradi poletnega pregrevanja in zimsko nizkih temperatur, ki povzročajo zmrzovanje zastale površinske vode ter vlage. V nasprotnem primeru se začnejo pojavljati poškodbe, ki se počasi povečujejo in začnejo prepuščati. Življenjska doba objekta in bivalna kakovost začneta padati!

Vsi zgoraj opisani primeri kličejo po dobri zasnovi hidroizolacije, kar velja glede izbire materialov in izvedbe del. Balkoni in terase lahko namreč predstavljajo izjemno prijeten del bivalnega okolja in hkrati potencialno grožnjo za vdor vlage v objekt in njegovo propadanje. Pravilno izbrana in ustrezno izvedena hidroizolacija, ki je sposobna kljubovati dežju, snegu, vlagi, UV sevanju, sunkom vetra in drastično nizkim ali visokim temperaturam, sta ključni. Pri izboru materialov moramo biti pozorni še, ali gre za montažno leseno ali klasično »betonsko« gradnjo – izbor hidroizolacijskega materiala je drugačen. Je pa jasno, da lahko v vseh primerih naredimo marsikaj sami, kjer predstavljajo za samograditelje v številnih primerih najboljšo izbiro poliuretanska izolacijska sredstva, med katera spadata premaza HYDROFLEX in HYDROGLASS. Z njima lahko ob upoštevanju enostavnih navodil zaščitimo objekt kakovostno in dolgotrajno. Poliuretanski hidroizolacijski materiali omogočajo namreč popolno in v primerjavi s polaganjem izolacijskih trakov povsem brezšivno ter zelo dolgotrajno zaščito površin brez bojazni v smislu popuščanja izolacijskega materiala na stičnih točkah.

Za več informacij o tehničnih in sistemskih rešitvah ter uporabljenih materialih nas kontaktirajne na 059 09 14 10, 051 42 57 58 oziroma pišite na info@k-tes.si ali izpolnite spodnji kontaktni obrazec.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.