Področja uporabe

Veliko strešnih teras je nastalo v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja s takrat znanimi in razpoložljivimi materiali. Z današnjega zornega kota gre za objekte, ki so v smislu toplotne izolacije slabo zaščiteni in zaradi starosti podvrženi vdiranju vode v armaturni del terase oziroma v sam objekt, kar zmanjšuje bivalno kakovost in povzroča nastanek gmotne škode.

BOLJŠA JE PREVENTIVA

Na več desetletjih starih terasah prihaja do vdora vode in vlage v strukturo objekta večinoma na več mestih. Najbolj pogosto gre za prepuščanje na spoju z zidom obstoječe stavbe in zatekanje na robovih terase, kjer prodira voda v fasadni sloj. Ta se začne napihovati in razpadati. Podobne težave povzroča vdor vode pod sloj ploščic, ki začnejo zaradi poškodb na fugah in popuščanja lepilne mase odstopati. V takšnih primerih je treba odstraniti celotno keramično oblogo in vso plast stare izolacije, kjer gre večinoma za lepenko in stiropor. Objekt je treba nato od temeljne betonske plošče naprej toplotno in hidroizolacijsko ponovno zaščititi.

Cena sanacije je odvisna od tega, kako močno je terasa poškodovana, kako močno in na katerih mestih prihaja do zamakanja, ali je kovinska armatura še zdrava ali od rjavenja uničena in tega, ali se v izolaciji pojavlja plesen? Na končni znesek ima velik vpliv še odločitev o izbiri materialov, končnem izgledu in recimo temu, ali je potrebno utrditi in zapolniti razpoke v nosilni konstrukciji terase oziroma njeni AB plošči. Betonska podlaga mora biti pri tem pred začetkom izvajanja izolacijskih del čista in suha. Slednje predstavlja pogosto težavo celo pri novogradnjah, kjer se zaradi hitrejšega zaključka gradbenih del pogosto pozablja na osnovne zahteve pred nanašanjem izolacijskega poliuretanskega premaza. V smislu ustreznega oprijema in dolgoletne obstojnosti lahko premaz nanašamo le na dobro presušene podlage.

Nanašanje poliuretanskega hidroizolacijskega premaza je enostavno in hitro, saj ga izvajamo s pomočjo čopiča ali valjčka – lahko tudi v lastni režiji. Posušen premaz ustvari izolacijsko brezšivno membrano, ki je za vlago in vodo nepropustna. S tekočimi barvnimi ali transparentnimi brezšivnimi poliuretanskimi premazi lahko izvajamo še hidroizolacijo lesenih površin. Tovrstna izolacija je zaradi izjemne oprijemljivosti izvrstna na ravnih lesenih površinah in stikih med lesenimi, kovinskimi ter betonskimi deli objektov, kot so težje dostopni koti, špranje, preboji za cevi in stiki različnih površin pod ostrimi nakloni.

Takšen pristop je v primerjavi s klasičnim polaganjem izolacijskega materiala in njegovim varjenjem neprimerno kakovostnejši in cenovno ugodnejši. Brezšivne poliuretanske membrane namreč ohranjajo dolga leta strukturno stabilnost in elastičnost, kar predstavlja ključen vidik izolacijske strukture. Ta začne sicer pod vplivom temperaturnih in mehanskih obremenitev z leti pokati in prepuščati vlago v objekt, kar kliče po dragih in zahtevnih sanacijskih posegih.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.