Področja uporabe

Bivalna kakovost je v starih hišah pogosto omejena s pomanjkljivo, slabo ali iztrošeno hidroizolacijo. Vse to kliče po prenovi in razmisleku, kako in na kakšen način se velja lotiti sanacije starega objekta, ki ga ogroža prepuščanje vode ter z njo povezano naraščanje poškodb na zgradbi in notranji opremi. V tem smislu je treba pri obnovi stare hiše poskrbeti v prvi fazi predvsem za hidroizolacijo, saj predstavlja obvezno osnovo za nadaljnje sanacijske postopke.

PLESEN V STANOVANJU, NEVARNOST ZA ZDRAVJE

Sanacija stare hiše vključuje večinoma energetsko prenovo z novimi okni in novo toplotno izolacijo fasade, pred katero je treba nujno poskrbeti za suho »osnovo«. Suh in dobro zaščiten temelji del hiše predstavlja ključno zaščito pred vdorom vlage v zidove in njeno nadaljnje širjenje po notranjih prostorih. Stare hiše so običajno po tej plati zelo slabo zaščitene. Nekatere so celo brez konkretnih temeljev in brez hidroizolacije. V prvi fazi sanacije je treba po potrebi izdelati prezračevalni ali prezračevalne kanale ob temeljih, vstaviti hidroizolacijo v prerez opečnega zidu, postopno spodkopati hišo z namenom izdelave novih temeljev in njihove hidroizolacija ali denimo izvesti hidroizolacijo z vlivanjem tesnilne tekočine. Vse to se zdi nepoznavalcem nepotrebno, saj deluje marsikatera stara hiša po občutku suho.

A velja to zgolj zaradi dejstva, da nima hiše ustrezne toplotne fasadne zaščite. Ko takšno hišo opremimo s sodobnimi okni in novo fasado, začne vlaga zelo hitro kazati svoje zobe. Najprej se srečamo s kondenzom na oknih, sledijo vlažni madeži na ometu. Iz njih začne pronicati strupena zidna plesen, za povrh se lahko začne napihovati parket in gniti leseni deli hišne konstrukcije. Preden začnemo z energetsko sanacijo stare hiše moramo zato zelo natančno preveriti, kako je hiša glede na teren hidroizolirana. V primeru starejših hiš marsikje sploh ni! Material okoli hiše je treba odkopati do temelja. Sledi sanacija zidov, izvedba hidro ter toplotne izolacije in izdelava drenaže. S tem preprečimo, da bi vlaga prodirala skozi zidove v klet in se s kapilarnim vlekom prenašala v višja nadstropja, kjer ostane večinoma »ujeta«.

Izvedeni tip hidroizolacije z zaščitnim premazom, mora ustvariti za vodo neprepustno prepreko. Temu primerno ločimo več tipov hidroizolacije, ki se ločijo po vrsti materiala, debelini in načinu polaganja ali nanašanja. Pred izbiro ustreznega izolacijskega materiala in načina sanacije temeljnega dela hiše velja zato poiskati pomoč strokovnjakov z ustrezno »kilometrino«, ki lahko realno ocenijo dejansko stanje in izberejo najprimernejše postopke za doseganje dolgotrajne zaščite objekta. Gradbeni materiali so namreč v osnovi porozni, kar pomeni da vpijajo in vežejo vlago. Ustrezna in kakovostna hidroizolacija predstavlja zato edini način, da preprečimo škodo, ki jo povzroča visoka vlažnost zidov.

Vlaga povzroči sicer hitro propadanje objekta, kar dokazujejo v prvi fazi večinoma poškodovane ter razpadajoče fasade in notranje stene z odpadajočo barvo in plesnivimi površinami. Na slednjih se tvori neprijeten vonj, kar spremljajo zdravju škodljivi vplivi. Propadanje objekta se lahko nadaljuje z načenjanjem nosilnih gradbenih struktur in ogrožanjem ključnih strukturnih elementov, kar kliče po celostni in temu primerno zahtevni ter dragi sanaciji, ki bi jo lahko že ob gradnji preprečili z ustrezno izolacijo.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.