Področja uporabe

V garažnih hišah se pogosto srečujemo zaradi slabe gradnje, posedanja terena ali denimo slabo izvedene hidroizolacije s pojavom betonskih konstrukcijskih razpok. Posledice so večinoma pričakovane, v objekt začneta čez razpoke prodirati vlaga in voda. Vse to spremlja kapilarni dvig vlage po stenah v višje predele objekta. Zgradba, beton in armatura začnejo propadati, kar spremlja neprijeten občutek vlažnosti, zatohlosti in neprijetnih vonjav, ki izvirajo iz nastanka ter širjenja zidne plesni, gliv in procesov gnitja.

SAMO IZKUŠEN MOJSTER BO USTAVIL ZAMAKANJE

Takšno zamakanje lahko najlažje saniramo s tlačnim vbrizgavanjem poliuretanske smole, kar predstavlja v primerjavi z gradbenimi posegi, ki vključujejo morebitno rušenje, elegantno, hitro in ekonomično rešitev. Pri postopku injektiranja se zapolnijo strukturne razpoke in votline ter spoji v temeljih in stenah s posebno maso, ki ustvari z zunanje strani vodotesno prepreko. S tem se zaustavi dvigovanje kapilarne vlage čez stene in po njih, kar spremlja doseganja konstrukcijske vodotesnosti. Stene in temelji postanejo za vodo nepropustni. Sledi še čiščenje, poravnava lukenj, v katerih ostanejo vijaki, s pomočjo izravnalne malte, zidarskega lepila ali gipsa ter po potrebi finalno beljenje.

Postopek injektiranja s poliuretansko smolo mora biti v tem primeru izveden po zelo natančno predpisanih postopkih. V prvi fazi se zvrtajo na mestih puščanja luknje, v katere se vgradijo specialni vijaki s šobami oziroma tako imenovanimi »pakerji«. Čez njih z nizko ali visokotlačno črpalko vbrizgavamo v betonsko konstrukcijo smole, ki zatesnijo pore po celotni debelini stene in popravijo na zunanji strani poškodovano hidroizolacijo. Tesnilne smole so izdelane iz poliuretanov, ki v stiku z vlago kristalizirajo in ekspandirajo v gosto, čvrsto in elastično zmes, ki zapolni še tako majhne razpoke in odprtine.  Tovrstno delo kliče po strokovnosti, natančnosti in poznavanju varnostnih pravil v smislu dela z visokotlačnimi napravami. Kot tako ni primerno za izvajanje v lastni režiji!

Za injektiranje poliuretanske smole se najbolj pogosto odločamo v podzemnih garažah, kleteh in na vseh delih objektov, kjer bi bila sanacija z rušenjem predraga ali konstrukcijsko prezahtevna. Lep primer uporabe injektiranja predstavljajo s spodnje strani objekta dostopne terase in ravne strehe, pri katerih lahko prihaja do prepuščanja vode na težje določljivih mestih. V tovrstnih primerih se srečujemo še z vprašanjem, ali je res smiselna sanacija z rušenjem keramične, kamnite ali druge finalne obloge in odstranjevanjem celotnega sistema za odvodnjavanje vode, na čelu z lovilci in kanaletami? Injektiranja se v tem primeru lotimo s spodnje strani terase ali ravne strehe, tesnilna masa pa zapolni razpoke nato tako v plošči kot po celotni spodnji strani ustroja med keramiko in naklonskim tlakom.

Pri tem se je treba zavedati, da je rezultat odvisen predvsem od izbire materiala za injektiranje, ustrezne opreme za injektiranje in pravilno izvedenih postopkov. Pri materialu igrajo ključne vloge njegova viskoznost, prožnost in obnašanje ob stiku z vlago. V primeru, da je recimo stena v času izvajanja injektiranja povsem suha, bo rezultat gotov slabši, kot ga dosežemo po obilnem deževju, kjer se iz stene cedita vlaga in voda. Drugi ključni dejavnik predstavlja ustrezna oprema za injektiranje, kar velja tako v smislu pravilne priprave in odmerjanja mase za injektiranje kot črpanja glede tlaka, priključnih cevi in vijakov s šobami. Ob tem velja slediti še vsem ostalim pravilom in napotkom za pravilno lociranje šob in nadaljnje prodiranje izolacijskega materiala po razpokah.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.