Področja uporabe

Pri gradnji ali obnovi objektov igra poleg ustrezne toplotne izolacije glavno vlogo dobro izvedena hidroizolacija v obliki neprepustne plasti, ki preprečuje vdor vode in vlage. Ključne dele stavbe, ki kličejo po primerni hidroizolaciji, predstavljajo poleg temeljev in kleti še vse druge, vlagi izpostavljene površine, kot so balkoni, terase in ravne strehe.  V teh primerih odpadejo kompromisi, saj sta od kakovostne hidroizolacije odvisna bodoče obnašanje objekta in s tem povezana bivalna kakovost. Poleg izbire kakovostne hidroizolacije, pri kateri ni smiselno varčevati, je ključna njena pravilna in natančna izvedba. Zaradi pomanjkljive ali slabo izvedene hidroizolacije se lahko zelo hitro srečamo s težavami, ki kličejo pri že zgrajenem objektu po zahtevnih in dragih sanacijah. Temelji objekta namreč segajo večinoma pod zemljo in so v stalnem stiku z vlago in vodo, ki povzročata v primeru neustrezne zaščite propadanje gradbenih materialov, odpadanje ometa in odstopanje talnih oblog. Vlažen zrak prinaša še slabo počutje, ki mu botrujejo različne plesni in gnitje materialov. Odločitev za kakovostne materiale in ustrezno izvedbo hidroizolacije predstavljata apostolat dobre zgradbe.

IZBERITE SVOJO SISTEMSKO REŠITEV

Sanacija slabo izvedene hidroizolacije ni enostavna. Za sabo potegne veliko dodatnih, z zunanjo ureditvijo povezanih del. To je drago in zamudno. Izbira ustrezne sistemske rešitve naj bo zato tehtna in strokovna. V primeru hidroizolacije temeljev in podzemnega dela objekta izvedemo izolacijo večinoma tako, da zunanje zidove najprej premažemo s hladnim bitumenskim premazom, na katerega varimo bitumenske trakove v horizontalni in vertikalni smeri. Po izjemni meri strokovnosti kliče še hidroizolacija ravne strehe, kjer izbiramo zaščitne materiale glede na tip strehe – ta je večinoma betonska, pločevinasta ali zelena. Zadnjo prekrivajo poleg vlažne zemlje različne rastline, kar pomeni, da mora izolacija prenašati vremenske vplive, UV sevanje, kisel dež, mehanske obremenitve in vdor koreninskega sistema. Drugačen izziv prinaša sanacija stare hiše, kjer je treba poleg energetske prenove poskrbeti za suho »osnovo«. Zgolj suh in dobro zaščiten temelji del hiše ponuja ključno zaščito pred vdorom vlage in njenim širjenjem po notranjih prostorih.
V vseh teh primerih ponuja podjetje K-TES moderne sistemske rešitve za hidroizolacijo objekta s tekočimi masami, klasičnimi sistemi izoliranja pod talnimi keramičnimi ali kamnitimi oblogami in denimo sistemi za ravne strehe, balkone in terase – vključno z izvedbami, kjer se izvaja sanacija brez rušenja. V tem primeru gre za rešitve s transparentnimi in barvnimi hidroizolacijami, ki so pohodne. Njihova izvedba je mogoča tudi v lastni režiji. Vse to nadgrajujejo specialne sistemske rešitve za reševanje zahtevnih detajlov, kot so preboji za cevi in klima kanale, zračnike, odkape, ograjne stebričke, hidroizolacija na stavbno pohištvo ter stiki materialov z različnimi koeficienti raztezanja glede na temperaturo okolice.

RAVNE STREHE

Pravilno izolirana ravna streha ščiti objekt pred vdorom padavin in vlage. Pri hidroizolaciji ravnih streh predstavljata glede na tip strehe in njeno namembnost ključno vlogo ustrezna izbira hidroizolacijskega materiala ter njegova pravilna vgradnja. Izbiramo lahko med različnimi izolacijskimi sredstvi, ki morajo kljubovati visokim temperaturnim nihanjem, biti odporna na ultravijolično sevanje in kisel dež ter različne tipe mehanskih obremenitev. Izbran material, kot je recimo tekoči brezšivni poliuretanski premaz HYDROFLEX, mora biti glede na to izjemno kakovosten, odporen na staranje, časovno stabilen in elastičen. Zgolj tako lahko prenaša mikro raztezanje objekta, do katerega prihaja zaradi poletnega pregrevanja ali zimsko nizkih temperatur, ter ostane nepoškodovan zaradi zamrznitve na strešnih površinah zastalih padavin in vlage. V nasprotnem primeru se začnejo pojavljati poškodbe, ki naraščajo do vodne propustnosti in vdora vlaga v objekt. Življenjska doba objekta in bivalna kakovost začneta upadati!

Vsi zgoraj opisani primeri kličejo po dobri zasnovi hidroizolacije ravne strehe, kar velja v smislu izbire materialov in izvedbe del. Po tej plati predstavlja najboljšo izbiro za dolgotrajno izolacijo ravne strehe poliuretanski HYDROFLEX Sistem. V tem primeru gre za mešanico poliuretanov v obliki brezšivnega premaza, ki se nanašajo na površino v hladnem stanju s čopičem ali valjčkom. HYDROFLEX tvori na površini elastično membrano, ki ustvarja dolgoletno zaščito proti kemikalijam, UV žarkom, koreninam in stoječi vodi. Tako zaščitena površina kljubuje dolga desetletja različnim vremenskim in mehanskim vplivom. Črne misli na morebitno potrebo po bodoči sanaciji ravne strehe, na kateri bi lahko zaradi izbire slabega materiala prišlo do vdora vode v notranjost objekta, odpadejo v primeru poliuretanskega premaza HYDROFLEX Sistem.

BALKONI IN TERASE

Balkoni in terase lahko predstavljajo izjemno prijeten del bivalnega okolja in hkrati veliko potencialno grožnjo za poplavo težav z vdorom vlage v objekt in njegovo propadanje.  Pravilno izbrana in ustrezno izvedena hidroizolacija igrata po tej plati ključni vlogi. Pri odločanju med različnimi izolacijskimi materiali velja zato izbrati izjemno kakovostne in na staranje odporne poliuretanske materiale, ki ohranjajo dolga leta strukturno stabilnost in elastičnost. V nasprotnem primeru pride v izolacijski strukturi pod vplivom temperaturnih in mehanskih obremenitev do razpok, ki se začnejo povečevati, kar pripelje do pronicanja vlage v notranjost objekta. Pri izvedbi izolacije je treba nameniti posebno pozornost še morebitnemu tesnjenju različnih obrob, kot so kovinske, bakrene ali aluminijaste. Na teh prihaja pogosto do vdora vode in vlage. Izolacija stičnih robov mora biti zato izdelana iz elastičnih in kompaktnih materialov, ki jih je treba večinoma okrepiti s posebnimi armirnimi mrežicami.

Pri odločanju med različnimi sistemskimi rešitvami za hidroizolacijo balkona ali hidroizolacijo terase lahko posegamo po transparentnih, barvnih in dekorativnih premazih ter premazih za nanašanje pod končnimi talnimi oblogami. Površine balkonov in teras, ki jih večinoma prekrivajo keramične ploščice, marmor, granit ali kakšen drug kamen, zaščitimo večinoma s transparentnim HYDROGLASS premazom. Ta je UV odporen, vremensko izjemno obstojen, pohoden in ohrani izgled podlage. Tovrstni premazi pridejo do izraza še v primerih, ko imamo težave z zamakanjem na novih terasah ali balkonih s čvrsto in zdravo podlago. S tovrstnim pristopom odpade potreba po rušenju in dragi ter zahtevni sanaciji balkona oziroma sanaciji terase. Izolacijo balkona ali izolacijo terase velja zato zaupati le strokovnjakom z dolgo »kilometrino« in številnimi kakovostno izvedenimi projekti.

GARAŽNE HIŠE IN VLAŽNE KLETI

V garažnih hišah in kleteh se zaradi slabe gradnje, nezadostne hidroizolacije ali posedanja pojavljajo konstrukcijske razpoke, čez katere vdira voda. Tovrstna zamakanja najlažje saniramo s tlačnim vbrizgavanjem poliuretanske smole, kar predstavlja v primerjavi z gradbenimi posegi z rušenjem elegantno, hitro in ekonomično rešitev. Pri injektiranju zapolnimo z maso, ki ustvarja z zunanje strani vodotesno prepreko, v temeljih ploščah in stenah strukturne razpoke, votline in spoje. Postopek injektiranja mora biti izveden po natančno predpisanih postopkih, kjer se v prvi fazi vgradi v beton specialne vijake s šobami. Čez te se z nizko ali visokotlačnim polnjenjem vbrizgava v konstrukcijo smole, ki zatesnijo pore po vsej debelini betonske površine in popravijo na zunanji strani poškodovano hidroizolacijo. Stene in temelji postanejo za vodo nepropustni.

Vlago v vlažnih kleteh in podzemnih garažnih hišah lahko odpravimo na več načinov. V vseh predstavlja ključen izziv zagotovitev ustrezne hidroizolacije. V primerih, ko imamo opravka z razpokami in diletacijami v temeljni plošči ali vertikalnih zunanjih stenah, se lahko odločimo za injektiranje smole. Ta v razpokah pod vplivom vlage ekspandira in jih hermetično zapre. Pogosto se sanacije lotimo še z odkopavanjem objekta z zunanje strani, kar je drago in podvrženo ponovnemu urejanju okolice. V tem primeru se lotevamo sanacije s popravilom poškodovane hidroizolacije ali njeno ponovno vgradnjo. Pri zamakanju garažnih hiš in podzemnih kleti, kjer ni mogoče izvesti sanacije z zunanje strani objekta, lahko uporabimo pristop izoliranja z notranje strani.  V tem primeru izberemo elastične cementne premaze odporne na negativni pritisk vlage, povsem vodotesno membrano.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.