Področja uporabe

Pri odločitvi za hidroizolacijo, ki jo izvajamo v okviru novogradnje ali sanacije, predstavlja eno izmed ključnih vprašanj cena investicije. Ta je odvisna od številnih dejavnikov. Pri denimo sanaciji balkona ali terase je treba v prvi fazi oceniti površinske in globinske poškodbe, stopnjo zamakanja, morebitno rjavenje kovinske armature in pojavnost površinske in globinske plesni. Vse sanacije z večjimi posegi v nosilno konstrukcijo balkona ali terase z namenom utrditve in zapolnitve morebitnih razpok so pričakovano zahtevnejše.

SANACIJA JE NAJDRAŽJA

Balkoni, terase in ravne strehe predstavljajo pogosto najbolj vremenskim vplivom in obremenitvam izpostavljen del objekta. To velja še bolj za stare objekte, pri katerih se pogost srečujemo s pomanjkljivo hidroizolacijo. Cena sanacije je v takšnih primerih odvisna poleg že opisanih dejavnikov od morebitne izvedbe novega estriha, izbire materialov ter končnega tlaka. H končnemu strošku prispeva še cena polaganja keramike oziroma končnega sloja. Pozabiti ne smemo niti na sanacijo ograje in čela balkona ter obvezno tesnjenje stikov tlaka z objektom. Pri sanaciji je treba poleg ustreznih materialov in tehničnih rešitev izbrati kakovostnega, preverjenega izvajalca z dolgoletnimi izkušnjami.

Pomemben faktor pri ceni predstavljajo še dostopnost balkona (v smislu morebitne rabe dvigala ali odra), stanja balkonske podlage, ki je lahko čista ali pa takšna, da keramika odpada, da se estrih kruši in da so v tleh večje razpoke. Pomemben dejavnik gre odločitvi o izbiri končnega tlaka. Ta je lahko izdelan iz keramike, pralnih plošč, lesa ali poliuretanskih premazov. Pozabiti ne smemo niti na čelo in spodnji del balkona, ki je lahko v dobrem stanju in ne rabi sanacije, ali pa na njem omet odstopa in se pojavljajo večje razpoke in luknje, ki sežejo do kovinske armature. Še višji strošek predstavlja morebitna odločitev za rušenje in odstranitev estriha ter ponovno vgradnjo vseh elementov do končnega tlaka.

Nič manj ne drži dejstvo, da mora biti vsaka sanacija izvedena pravilno, saj lahko zgolj na takšen način ostane objekt suh in bivalno prijeten. Zato ne smemo pozabiti na detajle, kot so: ureditev odkapnikov, stenskih priključkov in detajlov okoli ograjnih stebričkov. Vse to predstavlja garancijo, da ne bo kasnejših težav z zmrzaljo in odstopanjem materialov. Terasa in balkon, ki sta izvedena s končnim tlakom v obliki transparentnega ali barvnega premaza, z dekorativnim marmornim peskom, keramičnimi ploščicami ali recimo leseno oblogo, pa bosta dolga leta v okras objektu in veselje lastniku. Pri tem velja ponoviti staro pravilo: »Dlje kot odlašamo s sanacijo, višji so njeni stroški«.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.