Področja uporabe

Ključni del klasičnega balkona predstavlja betonska plošča, ki je neposredno povezana z medetažno ploščo hiše. Temu primerno mora biti balkon izoliran z zgornje, spodnje in čelnih strani, kar onemogoča nastanek toplotnih mostov ter s tem povezanih višjih stroškov ogrevanja in hlajenja. Nič manj ključna ni hidroizolacija.
Armiranobetonska balkonska plošča mora biti z vseh strani obdana z izolacijskimi toplotnimi ploščami, ki so v optimalnem primeru enako debele kot tiste na fasadni izolaciji. Žal je slednje marsikje nemogoče, kar predstavlja pogosto zagato v primeru sanacije starih balkonov. Tam omejuje debelino izolacije višina tlaka v notranjosti, saj ne sme končna višina balkonskega tlaka presegati višine tlaka v notranjem prostoru!

ZAKAJ TOPLOTNA IZOLACIJA?

Toplotna izolacija je sicer ključna v smislu toplotnih izgub, ki se med drugim odražajo s pojavljanjem neprijetnega in škodljivega kondenza. Slednji pripelje do zamakanja v območju celotnega betonskega estriha, ki začne odstopati. Vlaga povzroči še odstopanje in odpadanje ometa ter razslojevanje fasade s spodnje ali čelne strani. Sanacije se lahko v tem primeru lotimo na več načinov.
Najboljšo rešitev predstavlja večinoma uporaba poliuretanskih premazov. Hidroizolacijo balkona izvajamo pri novih in starih objektih na enak način kot pri pohodni ravni strehi. Po tej plati velja omeniti, da je treba izolirati tudi balkone pod napuščem, ki ne zagotavlja ustrezne zaščite v primeru večjih nalivov in snega.

Hidroizolacijo polagamo ali nanašamo na estrih, ki mora imeti na zgornji strani ustrezen naklon za nemoteno odtekanje vode iz balkona. Slednje preprečuje zamakanje in vdor vode v objekt ter njegovo posledično propadanje, ki ga spremlja zniževanje bivalne kakovosti. S tovrstnimi procesi se srečamo predvsem pri starejših, pomanjkljivo izoliranih balkonih, kjer lahko pride do vdora vode v objekt že zaradi propadanja fugirne mase med deli keramične ali kamnite obloge. Ta začne zaradi staranja in vremenskih vplivov, kjer gre za velik razpon med poletno visokimi in zimsko nizkimi temperaturami ter obdobja močnega deževja in recimo zmrzali, propadati. V začetni fazi se v fugah pojavijo majhne lasaste razpoke, ki se nato povečujejo. To je najbolj opazno in aktivno v zimskem obdobju, ko začne v vdolbinah in razpokah zmrzovati voda. Led, ki ima večjo prostornino od vode, počasi, a zanesljivo povečuje poškodbe, povzroči izpadanje fug in deformira površino do stanja, ko začne voda vdirati v objekt. Takšni balkoni potrebujejo celovito sanacijo z odstranitvijo vseh slojem podlage.

Posledično velja pri izolaciji novega objekta in sanaciji starega posegati po zelo kakovostnih in na staranje odpornih izolacijskih materialih, ki ohranjajo dolga leta strukturno stabilnost in elastičnost. V nasprotnem primeru pride v izolacijski strukturi pod vplivom temperaturnih in mehanskih obremenitev do razpok, ki se povečujejo in omogočajo vdiranje vlage v objekt. Pri izvedbi izolacije je treba nameniti posebno pozornost še morebitnemu tesnjenju različnih obrob, kot so kovinske, bakrene ali aluminijaste. Na teh prihaja pogosto do vdora vode in vlage. Izolacija stičnih robov mora biti zato izdelana iz elastičnih in kompaktnih materialov, kjer si pomagamo z armirnimi mrežicami, ki jih utopimo v izolacijski premaz.

Podoben izolacijski pristop uporabimo pri reševanje detajlov, kot so preboji cevi za klimatske naprave. V tem primeru nanašamo poliuretanski premaz v tekočem stanju enako kot sicer s čopičem ali valjčkom. Ker gre za hladen premaz, ki ne izgublja elastičnosti v temperaturnem območju od - 40 do + 80 stopinj Celzija, je njegova uporaba zelo priporočljiva še pri lesenih montažnih hišah in njihovih lesenih balkonih, kjer ni možno polaganje klasične hidroizolacije s plamenskim gorilnikom.
Za s kamnom obložene balkone lahko uporabimo transparentni poliuretanski premaz z debelino milimeter do dva. Ta na površini ustvari prozoren film, po katerem voda enostavno spolzi in ne vdira v fuge in razpoke. Če se naveličamo starih ploščic, ki so za povrh razpokane, se lahko odločimo za barvni hidroizolacijski premaz, v katerega posujemo dekorativne lističe. Takšna sanacija je čista in končana v nekaj dneh.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.