Področja uporabe

Ravne strehe predstavljajo odlično rešitev v smislu prostorske izrabe objekta, kjer dobimo dodatne terasne površine in enako višino stropa po vsej površini spodnje etaže – kar ne velja pri dvokapnicah. Drugačne izzive in pomisleke prinašajo ravne strehe glede toplotne izolacije in hidroizolacije, ki kličeta po večji strokovnosti in natančnosti.
Pri ravnih strehah se večinoma odločamo za izvedbo hidroizolacijske plasti pod slojem toplotne izolacije, saj slednja zelo učinkovito ščiti hidroizolacijski material pred pregrevanjem in mehanskimi poškodbami. To zmanjša tveganja, da bi na objektu prišlo do zamakanja in s tem povezanih nevšečnosti. Vsi tovrstni pomisleki odpadejo ob uporabi modernih tehničnih prijemov in materialov, ki omogočajo da streha ob pravilni izvedbi tesni in onemogoča vdor vode čez celotno življenjsko obdobje. Velja poudariti, da gre pri izbiri izvajalca zaupati le uveljavljenim podjetjem z dolgoletno tradicijo, kakršno je K-TES.

SAMO PREVERJENA HIDROIZOLACIJA JE PRAVA

Ključni izziv pri vsaki ravni strehi predstavlja temeljita hidroizolacija z ustrezno zasnovo drenaže za odvajanje vode. Ob dežju se voda na ravni strehi ne sme zadrževati, saj s tem moči toplotno izolacijo. Na strehi moramo zato zagotoviti ustrezne naklone, po katerih odteka voda v namensko izdelane kanale ali kanalete. Odvodnjavanje strehe je sicer opredeljeno s standardi, s katerimi določi izvajalec ali projektant strojnih inštalacij število in mesto odtokov, ki so pri manjših strehah večinoma nameščeni v vogalih. Od tam odteka voda v zbiralnik deževnice ali kanalizacijski sistem po vertikalnih ceveh. Vse to mora biti usklajeno s toplotno izolacijo, ki preprečuje pojavnost toplotnih mostov in denimo nastanek plesni med toplotno izolacijo in hidroizolacijo. Ker gre za kompleksno strukturo ene in druge izolacije, je ključno, da so dela izvedena profesionalno in s kakovostnimi materiali, kakršne predstavlja med hidroizolacijami HYDROFLEX Sistem.

 

Gre za poliuretanski premaz, ki ga nanašamo s čopičem ali valjčkom prek vse strešne površine. Premaz se strdi in tvori čvrsto, stabilno, brezšivno in prožno membrano, ki je odporna proti kemikalijam, koreninam in stoječi vodi. Poliuretanska membrana je tako dovršena, da zlahka prenaša mikro raztezanje objekta, do katerega prihaja zaradi poletnega pregrevanja ali zimsko nizkih temperatur. Zato lahko več desetletji kljubuje poškodbam, ki jih ustvarjata na strehi zamrznjena padavinska voda in vlaga. V nasprotnem primeru se začnejo pojavljati poškodbe, ki naraščajo do stanja propustnosti in vdora vodne v objekt.

 

Posebna pozornost gre izbiri ustrezne toplotne izolacije v smislu energetskih zahtev. Toplotna izolacija mora biti po površini položena kontinuirano, kjer se izolacijske plošče prekrivajo in tvorijo neprekinjeno plast. Zgolj tako preprečimo toplotne mostove in nastajanje plesni. Večinoma uporabimo stirodur z zaprto celično strukturo, ki onemogoča vpijanje vode. Pri izbiri izolacijskih plošč moramo biti pozorni še na njihovo ustrezno tlačno trdnost, kar pomeni, da ne moremo uporabiti tako mehkih, kot je recimo običajen stiropor. Čez toplotno izolacijo se izvede še čvrsta podlaga v obliki naklonskega estriha, pri montažni gradnji pa so to lahko lesne OSB plošče, ki jih zaščitimo s tekočo poliuretansko membrano HYDROFLEX ROOF SYSTEM.

 

Pri hidroizolaciji ravnih streh je treba poskrbeti še za ustrezno tesnjenje kovinskih, bakrenih in aluminijastih pločevinastih obrob in žlot, ki predstavljajo stike med posameznimi deli strehe. Na teh prihaja zaradi raztezanja in krčenja, ki je večje kot pri betonu, pod vplivom zelo visokih ali nizkih temperatur najbolj pogosto do vdora vode. Vse stike med posameznimi deli kovine in ostalih materialov je treba zato izvesti s pomočjo armirne mrežice, ki poveča elastičnost in kompaktnost stičnih robov. Zelo priporočljiva je uporaba armirne mrežice še pri zelenih strehah, na katerih domujejo rastline z močnim koreninskim sistemom. Zgolj tako izvedena izolacija ravne strehe s poliuretansko membrano in armirno mrežico ne potrebujejo čez celotno življenjsko obdobje nobenega vzdrževanja.

 

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.