Področja uporabe

Nadzor nad vlago in njenim prodiranjem v objekt predstavlja enega izmed najbolj pomembnih izzivov, s katerimi se srečujemo pri starih in novih objektih. V vseh primerih lahko vlaga povzroči veliko nevšečnosti, ki kvarijo v najbolj milem primeru estetski izgled objekta, v bolj drastičnih in bolj pogostih oblikah pa povzročajo zdravstvene težave stanovalcev ter propadanje objekta in njegove opreme. Dobra hidroizolacija objekta se začne že pri temeljni plošči.

KAJ SPLOH JE HIDROIZOLACIJA?

Poleg strehe, ki ne prepušča vode, je treba nameniti veliko pozornosti hidroizolaciji gradbenih elementov, ki stojijo pod hišo in so v stiku z okoliško zemljino. Če pušča streha, jo je mogoče večinoma enostavno popraviti. Sanacija temeljev je načeloma precej zahtevnejša. Pri novogradnji ali popravilu starega objekta je treba zato nameniti hidroizolaciji temeljne plošče in njenih detajlov veliko pozornosti. Zgolj na takšen način se znebimo v bolj ali manj oddaljeni prihodnosti težavam z vdiranjem vode in vlage.
 
Vdiranje in pronicanje vode iz temeljne plošče v hišo preprečuje izolacija, ki je v prvi vrsti nameščena pod prvo vrsto zidakov. Večinoma gre za bitumenski trak, ki loči opeko od plošče in preprečuje, da bi vlaga iz plošče vdirala v stene in se nato širila v višja nadstropja. Tu je pomembno, da je bitumenski trak širši od širine stene, kar omogoča nadaljnje varjenje in polaganje hidroizolacije čez celotno površino plošče. Noben del ne sme ostati neizoliran – vključno s preboji za kanalizacijo, vodo in elektriko. Pri slednjih predstavlja pogosto najboljšo rešitev cementni premaz. Nanesemo ga na površine, ki bi jih sicer težje ustrezno zavarovali z bitumenskim trakom. Cementni premaz se nato strdi, ustvari neprepustno fleksibilno plast in zapre pot vlagi, ki bi ob cevi prehajala v steno.

Pri izolaciji temeljne plošče moramo biti pozorni še na ustrezno izolacijo inštalacij, ki potekajo po njej. Po tej plati je smiselno, da izolacijo namestimo že v začetni fazi, kar pomeni pod inštalacije. Po ureditvi vseh detajlov, pride na vrsto primerna cementna hidroizolacija. Pred tem je treba površino temeljito počistiti in s plošče odstraniti zasušen omet, odstraniti morebitne neravnine, ki bi poškodovale izolacijo, ter pomesti prah. Pri tem se pogosto srečujemo z zasušenim ometom na izolacijskem traku pod zidaki, ki ga je treba odstraniti in pri tem čim manj poškodovati ali strgati bitumenski trak. Nečistoče, obilica prahu in recimo ometa predstavljajo točke, kjer lahko pride do slabšega oprijema premaza na podlago.

Cementni premaz se izvaja po hladnem postopku, nanesemo ga z čopičem ali zidarsko gladilko. Vse to lahko izvajamo v lastni izvedbi. Hidroizolaciji temeljne plošče z notranje strani objekta sledi polaganje stiropora ali stirodura, ki predstavljata del toplotne zaščite, osnovo za polaganje estriha in nato finalne obloge.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.