Področja uporabe

Pri gradnji ali obnovi objektov igra poleg ustrezne toplotne izolacije ključno vlogo dobro izvedena hidroizolacija v obliki neprepustne plasti, ki preprečuje vdor vode in vlage. Ključne dele stavbe, ki kličejo po primerni hidroizolaciji, predstavljajo poleg temeljev in kleti še vse druge, vlagi izpostavljene površine, kot so balkoni, terase in ravne strehe.  V teh primerih odpadejo kompromisi, saj sta od kakovostne izolacije odvisna bodoče obnašanje objekta in s tem povezana bivalna kakovost.

DRAGA SANACIJA

Poleg izbire kakovostne hidroizolacije, pri kateri ni smiselno varčevati, je ključna njena pravilna in natančna izvedba. Zaradi pomanjkljive ali slabo izvedene hidroizolacije se lahko zelo hitro srečamo s težavami, ki kličejo pri že zgrajenem objektu po zahtevnih in dragih sanacijah. Temelji objekta segajo večinoma pod zemljo in so v stalnem stiku z vlago in vodo, ki povzročata v primeru neustrezne zaščite propadanje gradbenih materialov, odpadanje ometa in odstopanje talnih oblog. Vlažen zrak prinaša še slabo počutje, saj se ob gnitju materialov sprožajo neprijetne in nezdrave vonjave. Enako velja za stensko plesen, s katero se pri vlažnih objektih srečujemo v prvi fazi po stenskih vogalih in nato na večjih površinah. Oba pojava sta zelo evidentna predvsem v kletnih in garažnih delih objekta. Podoben scenarij nas doleti v prostorih, ki mejijo na puščajoče balkone, terase in pohodne ravne strehe.

Pri izvedbi hidroizolacije objekta je treba v prvi fazi poskrbeti, da je gradbena jama okoli temeljev dovolj velika. V primeru, da je prostor omejen, prihaja pogosto do zasipanja gradbene jame, še preden temelje izolacijsko zaščitimo. Temelje in »zemeljski« del hiše zaščitimo s horizontalno in vertikalno hidroizolacijo. Horizontalna izolacija je nameščena vzporedno s tlemi do konca temelja in preprečuje dvig kapilarne vlage in vdor podtalne vode. Vertikalno hidroizolacijo pa namestimo po temelju navzdol na stene, ki so vkopane v zemljo. Namestitev mora potekati do skrajne globine temelja, ki meri v globino običajno okoli 60 centimetrov. Med horizontalno in vertikalno hidroizolacijo ne sme biti nobenih rež, saj morata biti združeni nepredušno. Namesto izolacijskih trakov lahko uporabimo tudi tekočo poliuretansko hidroizolacijo, ki tvori brezšivno in za vlago povsem nepropustno  membrano. Okoli objekta je treba nato speljati še odvodnjavanje oziroma drenažo, ki omogoča odtekanje meteorne vode stran od objekta.

KLET BREZ VLAGE IN PLESNI

Polaganje hidroizolacije poteka večinoma tako, da suhe in čiste zunanje zidove temeljev, ki jih v primeru neravnin in brazd zgladimo s cementnim betonom, premažemo s hladnim bitumenskim premazom. Na površine navarimo nato s pomočjo plinskega gorilnika bitumenske trakove. Izolacijske trakove varimo po vsej površini in z 10 cm preklopi. Pri varjenju moramo biti pazljivi na pregrevanje bitumna, ki ga lahko s prekomernim segrevanjem prežgemo. Zelo pazljivi moramo biti glede spojev vertikalne in horizontalne hidroizolacije, saj je tesnost stikov ključna. Izolacija ne sme niti odstopati od zidov, kar se dogaja v primeru njenega polaganja na vlažne oziroma ne dovolj suhe ali pa razbrazdane betonske ali opečnate površine.

S tovrstno težavo se še bolj kot pri novogradnjah, srečujemo pri sanacijah, kjer je treba z odkopanih zidov odstraniti ostanke gradbenega materiala ter počakati, da se zid naravno presuši – vlaga, ki seže v globino betona eden milimeter, se ob ustreznih pogojih, suši približno en dan. V primeru, kjer razmere ne omogočajo popolnega sušenja, lahko izberemo izolacijske premaze za nanašanje na vlažne površine, saj se začnejo strjevati ob stiku z vlago. Odločitev za poliuretansko hidroizolacijo HYDROFLEX SYSTEM, ki se nanaša v tekočem stanju, zna biti zato primernejša od polaganja klasičnih izolacijskih trakov. Po potrebi oziroma odvisno od tipa objekta sledi namestitev toplotne izolacije – večinoma iz stirodura, ki ga zaščitimo pred zemljino in poškodbami s čepasto folijo. Hidroizolacijo položimo načeloma do 30 centimetrov nad terenom, kar ustvarja ustrezno zaščito objekta pred meteorno vodo.

Težave ob slabi izvedbi hidroizolacije znajo biti vse prej kot nedolžne. Večinoma potegnejo za seboj veliko dodatnih del, ki so vezana med drugim na zunanjo ureditev. Izolaciji temeljev velja zato posvetiti še posebno pozornost, saj je sanacija na tem delu objekta večinoma najbolj zahtevna in draga. Podobno velja za sanacijo ravnih streh, balkonov in teras, kjer je treba med posegom recimo odstraniti talno keramiko.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.