Področja uporabe

Pri gradnji ali obnovi objektov sta ključni dobro izvedeni toplotna in hidro izolacija. Slednja mora ščiti objekt z različnih strani pred vodo in vlago. Po tej plati so ključni kakovostna hidroizolacija temeljev in kleti ter hidroizolacija vseh ostalih, najbolj izpostavljenih površin, kot so balkoni, terase, ravne strehe in kopalnice. Kakovostna izvedba predstavlja temelj za trajno zaščito objekta pred vdorom vlage iz terena in zunanjega okolja.

Med vsemi izolacijami je hidroizolacija najcenejša, zato ne gre pri njej iskati bližnjic in astronomskih prihrankov. Ključna je pravilna izvedba, saj je odpravljanje težav pri dokončanih ali že saniranih objektih v tehničnem smislu zapleteno in drago. Temu primerno moramo poskrbeti, da ne prihajajo gradbeni materiali, iz katerih so izdelani temelji in kletni prostori, v neposreden stik z vlago in vodo. Vse to preprečuje ustrezno nameščena in pravilno izbrana hidroizolacija. V nasprotnem primeru pripelje vdor vlage do propadanja materialov, odpadanja ometa in denimo odstopanja talnih oblog. Vlaga predstavlja še ključni vzrok za poslabšanje kakovosti zraka. Predvsem v kletnih in garažnih prostorih, kjer je prezračevanje slabo, lahko nastajajo gojišča plesni, ki imajo izrazito kvarne zdravstvene vplive.

Podobno velja za izpostavljene dele objekta, kot so balkoni, terase in pohodne ravne strehe. Vlaga, ki prodira skozi porozen gradbeni material, pušča svoj pečat tudi tu. Posledice v smislu vpliva na kakovost bivanja in padanja vrednosti objekta so še bolj izrazite. Na vlagi najbolj izpostavljenih stenah se začne pojavljati plesen, kar spremlja odpadanje barve ter napihovanje in krušenje ometa. Na tleh pa lahko začne recimo »napihovati« talne obloge. Postopki za ustrezno izdelavo hidroizolacije, s katerimi preprečimo tovrstne kalvarije, so jasni. Glede na zasnovo terase, balkona ali ravne strehe lahko izbiramo med različnimi tipi izolacijskih sredstev – poznamo takšne, ki se nanašajo na površine v tekočem stanju, brezšivne poliuretanske membrane sistema HYDROFLEX ali klasične oblike.  Po tej plati je mogoče izbirati med številnimi tipi materialov in z njimi povezanih postopkov – vključno s tistimi za saniranje starih objektov brez potrebe po rušenju.

Pri izolaciji betonskih in lesenih teras izbiramo večinoma med transparentnimi, barvnimi in dekorativnimi premazi ter premazi za nanašanje pod talnimi oblogami ali nanašanje na lesene površine. Zaščita teras je z njimi dolgoročno obstojna, kar varuje objekt pred zamakanjem in nadaljnjim propadanjem. Tovrstni premazi pridejo do izraza še v primerih, ko imamo težave z zamakanjem na novih terasah, kjer gre za čvrsto in zdravo površino. V teh primerih uporabimo transparentno hidroizolacijski premaz HYDROGLASS, s katerim najbolj enostavno rešimo problematiko zamakanja brez potrebe po dragem rušenju in zahtevnih gradbenih posegih.

Na podoben način izvajamo hidroizolacijo balkona ali ravne strehe. Pomembo razliko predstavlja dejstvo, da je treba izolirati balkone tudi pod napuščem, ki ne zagotavlja ustrezne zaščite v primeru večjih nalivov in snega. Hidroizolacijo polagamo ali nanašamo v vseh primerih na kompakten in čvrst sloj, ki mora imeti na zgornji strani ustrezen naklon za nemoteno odtekanje vode iz balkona ali ravne strehe – v tem primeru odteka voda v kanalete, sifone in temu podobne odtoke. Posledično velja pri izolaciji novega objekta in sanaciji starega posegati po zelo kakovostnih in na staranje odpornih materialih, ki ohranjajo dolga leta strukturno stabilnost in elastičnost, kot so materiali HYDROFLEX SYSTEMS. V nasprotnem primeru pride v izolacijski strukturi pod vplivom temperaturnih in mehanskih obremenitev do razpok, ki se povečujejo in omogočajo vdiranje vlage.

Pri izvedbi izolacije je treba nameniti posebno pozornost še morebitnemu tesnjenju različnih obrob, kot so kovinske, bakrene ali aluminijaste. Na teh prihaja pogosto do vdora vode in vlage. Izolacija stičnih robov mora biti izdelana iz elastičnih in kompaktnih materialov, kjer si pomagamo z armirnimi mrežicami, ki jih utopimo v izolacijski premaz. Podoben pristop uporabimo za reševanje detajlov, kot so preboji cevi za klimatske naprave. V tem primeru nanašamo poliuretanski premaz v tekočem stanju s čopičem ali valjčkom. Ker gre za hladen premaz, ki ne izgublja elastičnosti v temperaturnem območju med -40 in +80 stopinj Celzija. Uporaba tovrstnih premazov je zelo priporočljiva še pri lesenih montažnih hišah in njihovih lesenih balkonih, kjer ni možno polaganje klasične hidroizolacije s plamenskim gorilnikom.

Veselimo se sodelovanja z vami
Pošljite povpraševanje
Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.